EMDR

EMDR is een techniek die speciaal is ontwikkeld om traumatische ervaringen te integreren en te verwerken. In de kern helpt EMDR je hersenen en lichaam om lessen uit het verleden af te leren en meer behulpzame overtuigingen en reacties in het heden te ontwikkelen.

‘Trauma’ kan over grote dingen gaan, maar dat is niet altijd waar. Zelfs kleine gebeurtenissen kunnen een diepe indruk achterlaten. Het kan zelfs het gevolg zijn van gebeurtenissen die op het eerste gezicht positief lijken. Het enige dat telt is dit: het verleden heeft een negatieve invloed op hoe je vandaag leeft. We werken met het verleden om impact te hebben op het heden. Traumatische ervaringen dragen vaak bij aan tal van andere problemen, zoals fobieën, sociale of existentiële angst, burn-out, depressie, complexe rouw, verslaving en somatische aandoeningen. Ik sta open voor het werken met EMDR als je lijdt aan één van deze aandoeningen en vermoedt dat er iets bij betrokken is dat als traumatisch kan worden beschouwd.

EMDR is een goede optie als je merkt dat je emotioneel vast blijft zitten in het verleden, zeker als je rationeel weet dat dat niet (meer) nodig is.

Psychotherapie

Je kan bij mij ook terecht als er niet meteen sprake is van een trauma. Ik werk bijvoorbeeld met mensen die zich overweldigd voelen door het leven en merken dat ze niet de middelen hebben om daar mee om te gaan en met mensen die worstelen met gevoelens van angst, depressie en burnout.

Ik ben een erkend klinisch psychologe, opgeleid in een integratieve aanpak. Dat betekent dat ik verschillende therapeutische technieken gebruik en samen met jou op zoek ga naar de techniek die het meeste impact heeft op jou. Voor sommige problemen bestaan er gekende oplossingen, voor sommige moeten we die zelf vinden met vallen en opstaan. Ik kan je een groot aantal technieken aanreiken om uit te testen en weet waar ik er meer kan vinden als het nodig is.

Ik kan niet in alles gespecialiseerd zijn. Voor sommige problematieken, zoals verslaving, ADHD, autisme, persoonlijheidsstoornisen en angst- en paniekstoornissen, ga je beter te rade bij een specialist. Ik kies er ook bewust voor om enkel te werken met volwassen individuen. Als je minderjarig bent of op zoek bent naar een relatie- of gezinspsycholoog, kan ik je jammer genoeg niet helpen.